ISO 22000 - ISO 22000:2015 Система за управление на безопасността на храните
Определя необходимите изисквания за интегриране на елементи от Добри производствени практики (GMP) и Анализ на опасностите и критични контролни точки (HACCP) в обширни системи за управление на безопасността на храните. Този международно признат стандарт за безопасност на храните се използва от всички организации в хранителната верига, от земеделието до хранителните услуги, производството, транспорта и съхранението, до опаковането за търговия на дребно, и се разпространява по целия свят.
ISO 22000:2005 Система за управление на безопасността на храните е разработена като стандарт, който трябва да се прилага в глобалната търговия с храни, определяйки управлението на процесите, свързани с анализа на опасностите и критичните контролни точки, и създаването на система за управление на качеството за безопасно и здравословно производство на храни в организации, произвеждащи продукти/услуги в хранителния сектор. ISO 22000:2005 е нов стандарт, създаден с цел осигуряване на безопасно снабдяване с храни в световен мащаб.